Energiek aan het werk met een energiebeperking

Wanneer je te maken hebt met een energiebeperking kun je niet altijd precies inschatten hoe je energie op een dag zal zijn. Wel kun je een aantal zaken in acht nemen om ervoor te zorgen dat je zo efficiënt mogelijk met jouw energievoorraad de week doorkomt.

Daarom hieronder een aantal tips voor een goed energiemanagement, zodat je met zoveel mogelijk energie aan het werk kunt blijven.

  • Maak een weekplanning

Wil je het stuk werk in je leven kunnen inbrengen, dan zul je op alle gebieden een evenwicht moeten vinden. Dit betekent soms dat activiteiten over de week heen verspreid moeten worden met daartussen voldoende rustmomenten. Door vooraf aan de week een planning te maken, krijg je inzichtelijk waar deze rustmomenten moeten worden ingebracht en kun je zo ook nemen.

  • Doseer je energie

Het doel van energiemanagement is om overbelasting zoveel mogelijk te voorkomen. Het kost je lichaam namelijk nog veel meer energie om daarvan te herstellen. Wanneer er binnen je werk taken zijn die je als extra belastend ervaart, probeer deze dan zoveel mogelijk te spreiden op een dag.

  • Wees alert op de dagen dat je een hoger energieniveau hebt

Dit zijn de dagen waarop het verleidelijk is om extra veel activiteiten te ondernemen of zaken op te pakken, waardoor je wellicht over je grenzen heen gaat. Overbelasting ligt dan op de loer. Probeer ook op deze dagen je balans te behouden en je grenzen te bewaken.

  • Geef je grenzen aan

Houd je eigen belastbaarheid in de gaten. Dit is zeker belangrijk op momenten dat de belasting van het werk groter wordt. Durf nee te zeggen als de grens van jouw belastbaarheid overschreden wordt. Gebeurt dit op een structurele basis? Ga hierover dan het gesprek aan met je werkgever.

  • Neem regelmatig pauze

Kleine pauzes (de zogenaamde micropauzes) blijken zeer effectief en bevorderend te zijn voor het energieniveau. Dit is overigens niet het geval als je tijdens deze pauzes bezig bent met social media of andere elektrische apparaten. Een stukje lopen of wat rek- en strekoefeningen zijn dat wel en zijn een goede invulling van een dergelijk micropauze.

  • Probeer in beweging te blijven

Met een goede algehele conditie heb je een ruimere energievoorraad en kun je energiedalen beter opvangen. Probeer dus zoveel mogelijk in beweging te blijven, ook al voel je enige vermoeidheid in je lichaam. Zoek een sport die bij jouw interesses én lichaam past. Uiteraard moet je ook hierin je grenzen bewaken.

  • Creëer de meest ideale werkplek

Ga na wat je nodig hebt om zoveel mogelijk energie over te houden voor je taken en bekijk in hoeverre je werkplek hierop afgestemd kan worden. Kleine aanpassingen kunnen een groot positief effect hebben op je energieniveau.

  • Wees realistisch over je belastbaarheid

Tot slot wees realistisch in het aantal werkuren dat je kunt maken. Er moeten geen grote verschillen zitten tussen de belasting van het werk en jouw belastbaarheid. Blijf je jezelf namelijk overbelasten, dan is de kans groot dat je op een gegeven moment langdurig uitvalt. Dat zou zonde zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *